Skip to main content

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ

Στην περίπτωση του Ψαρονίκου είναι πάρα πολλά τα λάθη που αναπαράγονται εδώ και δεκαετίες, αλλά θα γίνει αναφορά μόνο στα πιο τρανταχτά από αυτά.

Οι παρακάτω θέσεις αποτελούν τμήμα του εκτενούς άρθρου σχετικά με κάποιους καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ: www.facebook.com/kritikidiskografia/photos/a.1713585128944840/1955034818133202


― Ένα σοβαρό λάθος που αναφέρεται σχεδόν σε κάθε βιογραφία του Ψαρονίκου είναι η ψευδής πληροφορία ότι κατέβηκε το 1953 από τα Ανώγεια στο Ηράκλειο και δούλεψε στο κρητικό κέντρο (ή κρητική ταβέρνα όπως γράφουν μερικοί) ονόματι «Κάστρο». Ο Νίκος Ξυλούρης φυσικά και κατέβηκε στο Ηράκλειο σε ηλικία 17 χρονών αλλά – προς Θεού! – το 1953 δεν υπήρχε κανένα κρητικό κέντρο στο Ηράκλειο, πόσο μάλλον με το όνομα «Κάστρο». Κάστρο είναι το παλιό όνομα της πόλης του Ηρακλείου και ο νεαρός Ξυλούρης κατέβηκε εκεί με τον αδερφό του, τον Ψαρογιάννη για να έχουν μία καλύτερη τύχη (σε σχέση με τη ζωή του χωριού), αλλά και για να είναι πιο εύκολη η μετακίνησή τους προς τα διάφορα χωριά όπου πήγαιναν για γλέντια. Αυτή η λανθασμένη πληροφορία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη έκδοση του βιβλίου της Νίτσας Λουλέ για τον Νίκο Ξυλούρη, το 1981, και από τότε μέχρι σήμερα αναπαράγεται αφειδώς, ακόμα και από έγκριτους δημοσιογράφους και εθνομουσικολόγους.


― Μεγάλο λάθος που αναπαράγεται ως κλισέ είναι το ότι ο Νίκος Ξυλούρης ηχογραφούσε σε δίσκους 45 στροφών «πάντα» ένα συρτό και ένα ριζίτικο, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Από τα πρώτα ριζίτικα (4 στο σύνολο) που ηχογράφησε για δίσκους 45 στροφών το 1964 (ενώ ηχογραφούσε ήδη από το 1958), μόνο στο ένα – με τίτλο «Τρώτε και πίνετ’ άρχοντες» – έπεται χανιώτικο συρτό. Στα επόμενα 3 ριζίτικα τραγούδια που ηχογράφησε το 1967, από τα οποία τα 2 κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών το 1968, στο ένα – με τίτλο «Ίντα ‘χετε γύρου-γύρου» – έπεται χανιώτικο συρτό. Το τρίτο ριζίτικο από αυτά – με τίτλο «Εις του Βαρσάμου το νερό» – που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1973 με τον δίσκο ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΡΑΤΣΑ, ακολουθείται κι αυτό από χανιώτικο συρτό, αλλά δεν εμπίπτει στις ηχογραφήσεις 45 στροφών. Τέλος, το 1969 ηχογράφησε ένα ακόμα ριζίτικο για δίσκο 45 στροφών – με τίτλο «Ο Αντρειωμένος» – στο οποίο έπεται χανιώτικο συρτό και είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία η άλλη πλευρά του δίσκου έχει συρτό. Από το 1971 και έπειτα, όποια ριζίτικα ηχογράφησε, κυκλοφόρησαν είτε πρώτα σε δίσκο 33 στροφών και στην συνέχεια σε δίσκο 45 στροφών (η περίπτωση των 2 ριζίτικων από τον δίσκο ΡΙΖΙΤΙΚΑ που το 1972 κυκλοφόρησαν και σε 45άρι), είτε μόνο σε δίσκο 33 στροφών (στην περίπτωση των δίσκων ΤΑ ΠΟΥ ΘΥΜΟΥΜΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩ και ΤΑ ΞΥΛΟΥΡΕΪΚΑ). Συνολικά, από τα 7 ριζίτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν πρώτα σε δίσκους 45 στροφών, μόνο τα 3 από αυτά (δηλαδή λιγότερα από τα μισά) ακολουθούνται από συρτό, ενώ μόνο σε ένα 45άρι υπάρχει ριζίτικο στη μία και συρτό στην άλλη πλευρά.


― Στη συλλογή με τίτλο ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ που κυκλοφόρησε το 1997, το τελευταίο κομμάτι, με τίτλο «Μαλεβιζιώτικος καστρινός χορός», εσφαλμένα αποδίδεται στον Νίκο Ξυλούρη. Πρόκειται για τραγούδι με τίτλο «Σούστα ρεθυμνιώτικη», σε μουσική/διασκευή του Ρεθεμνιώτη Γιώργη Αποστολάκη (τραγούδι, λαγούτο) ενώ λύρα παίζει ο Βασίλης Καλαϊτζάκης.


― Ερωτόκριτο ο Ξυλούρης ηχογράφησε για δίσκο πρώτη φορά το 1969 και όχι το 1960 που κατά καιρούς λέγεται.


― Το «Φιλεντέμ» είναι το μόνο τραγούδι που ηχογράφησε 4 φορές (από το 1970 μέχρι και το 1977) και φυσικά όχι 7 φορές, όπως έχει ειπωθεί.


― Φυσικά, ο δίσκος ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ 10 δεν είναι κάποιος καινούργιος δίσκος του Ψαρονίκου, αλλά είναι μία επανέκδοση του 1976 του πρώτου του LP στην Columbia που λεγόταν ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (γνωστός και με το όνομα ΨΑΡΡΟΝΙΚΟΣ). Για αυτό τον λόγο δεν θα έπρεπε να αναφέρεται ως ξεχωριστός δίσκος του, αλλά ως επανέκδοση.


― Οι δίσκοι ΡΙΖΙΤΙΚΑ (1971) και ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ (1976) περιέχουν παραδοσιακή μουσική σε διασκευή Νίκου και Γιάννη Ξυλούρη. Στα ΡΙΖΙΤΙΚΑ ο Γιάννης Μαρκόπουλος έκανε την ενορχήστρωση και στον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ ο Χριστόδουλος Χάλαρης έκανε την ενορχήστρωση. Εν ολίγοις, οι δύο γνωστοί συνθέτες δεν ενεπλάκησαν στη διασκευή, αλλά μόνο στην ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας.


― Στο ποίημα του Σεφέρη, ανάμεσα στους αγάπανθους είναι ο Στράτης Θαλασσινός ΚΑΙ ΟΧΙ ο Στρατής.


― Την ενορχήστρωση στο τραγούδι «Απόδειπνο» (σε μουσική Σωτήρη Σακελλαρόπουλου) έκανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο οποίος είχε αναλάβει την ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Νέων Καλλιτεχνών "Columbia - Ταχυδρόμου" 1974.


― Ο δίσκος ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ – ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ (1978) που υποτίθεται ότι περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις από τη μεγάλη συναυλία του συνθέτη στο ανοιχτό θέατρο του Λυκαβηττού το 1978, περιέχει κάποια από τα κομμάτια που ακούστηκαν στη συναυλία ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ στις αυθεντικές ηχογραφήσεις τους, όπως αυτές είχαν κυκλοφορήσει τα προηγούμενα χρόνια στους δίσκους των εκάστοτε ερμηνευτών, συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Ξυλούρη, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ.


― Είναι αλήθεια ότι η συνεργασία Ξυλούρη–Μαρκόπουλου το 1973 πλήγηκε εξαιτίας διαφόρων συμβάντων, όμως είναι επίσης αλήθεια ότι οι δύο καλλιτέχνες είχαν μία συνεχή συνεργασία από το 1970 μέχρι και το 1978, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ: www.facebook.com/NikosXylouris.OfficialPage/posts/205107096889639


― Ο Νίκος Ξυλούρης παίζει λύρα σε 2 από τα 11 κομμάτια στον δίσκο WHO PAYS THE FERRYMAN? (Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;). Ο δίσκος περιέχει τη μουσική που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για την ομώνυμη τηλεοπτική παραγωγή του BBC και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τα κομμάτια είναι «Το φαράγγι» (The canyon στην αυθεντική έκδοση του δίσκου) και το «Μάταλα» (Matala στην αυθεντική έκδοση του δίσκου). Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.facebook.com/NikosXylouris.OfficialPage/posts/204644693602546


― Το 1978 κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος 45 στροφών στον οποίο συμμετέχει ο Νίκος Ξυλούρης με τη λύρα του.


― Είναι λανθασμένη η πληροφορία που αναπαράγεται κατά καιρούς, ότι στον πρώτο δίσκο (78 στροφών) του Ψαρονίκου παίζει λαγούτο ο Ψαρογιάννης. Την πρώτη του ηχογράφηση πραγματοποίησε όντως μαζί με τον Νίκο Ξυλούρη, αλλά στον 2ο και 3ο του δίσκο το 1960, ο ένας εκ των οποίων κυκλοφόρησε το 1961. Το 1960 ο Γιάννης Ξυλούρης ήταν 18 ετών.


Έρευνα, κείμενο και επιμέλεια δημοσίευσης: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

ΦΙΛΕΝΤΕΜ : Οι τέσσερις ηχογραφήσεις του Νίκου Ξυλούρη και η ιστορία του τραγουδιού

Ακούστε τα τέσσερα Φιλεντέμ του Ψαρονίκου σε αυτή την playlist https://www.youtube.com/playlist?list=PLlQbG1y59FXCuSu93PMaGFt4JGc17NnO2 Προέλευση του τραγουδιού Το «Φιλεντέμ» είναι ένα πολύ γνωστό τραγούδι που εμφανίστηκε στα αστικά κέντρα της Κρήτης μέσα στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Το μουσικό θέμα του βασίζεται στον οθωμανικό «Ύμνο της Σεβαστούπολης» (Sivastopol Marşı) που συντέθηκε από τον λόγιο Τούρκο συνθέτη Ριφάτ Μπέη (Rıfat Bey, 1820-1888) μόλις πριν από την εντεκάμηνη πολιορκία της Σεβαστούπολης (1854-1855) από Γάλλους, Βρετανούς και Οθωμανούς, κατά τη διάρκεια του ιδιαίτερα αιματηρού Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από τη μία πλευρά και των συμμαχικών δυνάμεων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Β΄ Γαλλικής Αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας από την άλλη πλευρά. «Η πολιορκία της Σεβαστούπολης» – πίνακας του Φραντς Ρουμπώ Το αυθεντικό τραγούδι (ο «Ύμνος της Σεβαστούπολης») είχ

ΟΙ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΕΣ STUDIO ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ

ΟΙ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΕΣ STUDIO ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ Με την παρούσα δημοσίευση παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλες οι εντοπισμένες ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις του Νίκου Ξυλούρη που πραγματοποιήθηκαν σε studio (και όχι ζωντανές ηχογραφήσεις), οι περισσότερες με αριθμό μήτρας και ημερομηνία ηχογράφησης, καθώς και κάποιες πληροφορίες που τις πλαισιώνουν. • Η ΑΡΧΗ : ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ (1980-1984) ----------------------------------------------- ΣΑΛΠΙΣΜΑ (1980) Ο δίσκος ΣΑΛΠΙΣΜΑ (Columbia – 14C 062-70858), σε μουσική Λουκά Θάνου, διατέθηκε στην αγορά μετά την αποδήμηση του Αρχάγγελου, γύρω στα μέσα Μάρτη του 1980, παρότι ο δίσκος ήταν έτοιμος και τυπωμένος δύο χρόνια νωρίτερα, τον Απρίλιο του 1978. Οι ηχογραφήσεις του δίσκου είχαν πραγματοποιηθεί το 1976. Από τον Δεκέμβριο του 1976 που διευθυντής και παραγωγός της Columbia είχε αναλάβει ο Γιώργος Πετσίλας, αντικαθιστώντας τον σπουδαίο παραγωγό Γιώργο Μακράκη, η πολιτική αλλά και η αισθητική της ε

Δίσκοι 78 και 45 Στροφών

Φωτογραφία που χρησιμοποίησε η εταιρεία RCA Victor ως εξώφυλλο στους δίσκους 45 στροφών. ##  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  –  ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ  –  ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ 01 1958 – Odeon – GA 8064 (78 Στροφών) ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ (νέος συρτός ανωγειανός) τραγούδι, λύρα : Νίκος Ξυλούρης λαγούτο: Γιώργος Κουμιώτης ΝΗΣΙΩΤΟΠΟΥΛΑ ( ΜΙΑ ΜΑΥΡΟΦΟΡΑ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑ ) (καλαματιανός) τραγούδι, λύρα: Νίκος Ξυλούρης Β΄ φωνή: Ουρανία Ξυλούρη λαγούτο: Γιώργος Κουμιώτης κιθάρα: Σπύρος Περιστέρης 02 1960 – RCA Victor – 48G 2075 ΝΕΟΣ ΓΕΝΝΙΑΝΟΣ ( ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΜΑΙ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ) τραγούδι, λύρα: Νίκος Ξυλούρης λαγούτο: Γιάννης Ξυλούρης ΣΩΣΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ (αμανές) τραγούδι, λύρα: Νίκος Ξυλούρης λαγούτο: Γιάννης Ξυλούρης 03 1961 – RCA Victor – 47G 2157 [ ηχογραφήσεις του 1960 ] ΝΕΟΣ ΒΕΝΕΡΑΔΙΑΝΟΣ ΣΥΡΤΟΣ ( ΦΥΓΕ ΜΑΚΡΙΑ, ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ) τραγούδι, λύρα: Νίκος Ξυλούρης λαγούτο: Γιάννης Ξυλούρης ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ ( ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ) τραγούδι, λύρα: Νίκος Ξυ